IPB

Dobrodošao Gost ( Prijavi se | Registracija )

Smartor Site

2 Stranice V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Vantelesna O Trosku Države „blic”
pepito
post Aug 19 2008, 04:27 AM
Post #1

Grupa: 500 poruka
Br. poruka: 4,704
Registrovan/a: 23-November 05
Mesto: Beograd, Mirijevo
Korisnik br: 100,401

Vantelesna oplodnja u Srbiji o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) uskoro će se obavljati, osim u tri državne institucije, i u šest privatnih specijalističkih ginekoloških bolnica, tako da će se izaći u susret još većem broju bračnih parova nego što je to bilo prošle godine, potvrdila je „Blicu” Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

- Na tender koji smo raspisali javilo se šest privatnih ordinacija koje ispunjavaju uslove za obavljanje vantelesne oplodnje i sa kojima će RZZO potpisati ugovor. Međutim, čitava procedura još nije završena. Čeka se da se potvrdi tačan kapacitet vantelesnih oplodnji na godišnjem nivou, nakon čega će biti potpisan ugovor sa privatnim bolnicama i one će moći da počnu sa radom - kaže Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.
Prošle godine u Srbiji je obavljeno 699 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih. Zbog postojećih kapaciteta GAK „Narodni front”, GAK u Višegradskoj i GAK u Novom Sadu, nisu mogli da omoguće uslugu većem broju pacijenata, tako da je RZZO odlučio da u program uključi i privatne bolnice kako bi što više parova uspelo na vreme da iskoristi pravo i da na taj način dobije potomstvo.
RZZO je raspisao tender u aprilu na koji se javilo šest privatnih bolnica i to pet iz Beograda i jedna iz Novog Sada. Svih šest je ispunilo kadrovske i tehničke uslove, a jedan od njih je bio da su do sada uspešno obavljale najmanje 25 odsto oplodnji godišnje. Slobodan Radulović iz Specijalne ginekološke bolnice u Gospodar Jovanovoj u Beogradu, koja je ispunila uslove tendera, kaže za „Blic” da očekuje da posao krene na jesen.
- Kada se završi potpisivanje ugovora, počeće se i sa radom. Verujem da će to biti na jesen. Naša bolnica ima tim od 15 ljudi i kapacitete koji su zahtevani na tenderu. Obavljamo osam metoda vantelesne oplodnje, a među njima su i one tri koje plaća RZZO, tako da neće biti problema da ispunimo kapacitet - kaže dr Radulović.
Bolnice su prihvatile cenu RZZO za tri metode vantelesne oplodnje od kojih svaka košta oko 280.000 dinara i u koju su uvršćene sve pripremne analize, kao i sama oplodnja. Parovi neće plaćati ništa iz svog džepa, već će privatne bolnice fakturisati sve troškove RZZO.
Od kraja 2006. RZZO finansira vantelesnu oplodnju za 1.000 bračnih parova godišnje prema kriterijumima Republičke stručne komisije za tu oblast.

Kriterijumi za prijave
Za ulazak u program mogu konkurisati bračni parovi mlađi od 38 godina koji nemaju dece. Pravo učešća u imaju parovi u kojima žene nisu rađale ili nemaju žive dece, a čija neplodnost nije organskog porekla i muškarci sa slabom plodnošću. Oni imaju prava na jedan pokušaj vantelesne oplodnje o trošku RZZO. Odluku o uključivanju u program donose stručne komisije institucija koje obavljaju oplodnju. Procenjuje se da u Srbiji ima od 70.000 do 100.000 žena koje imaju potrebu za veštačkom oplodnjom. Prema nekim istraživanjima, svaki šesti bračni par u Srbiji (oko 200.000) ima problema sa plodnošću, a svaka deseta žena izašla je iz perioda plodnosti, a da nije rađala decu.

Izvor: http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=53404
Go to the top of the page

+Quote Post
strahina
post Aug 19 2008, 05:34 AM
Post #2

Grupa: Vise od 30 postova
Br. poruka: 157
Registrovan/a: 29-July 08
Mesto: Beograd
Korisnik br: 112,178

Pepito bas sam htela da postavim pitanje dokle je granica starosti za VTO ali dobih odgovor (IMG:http://www.roditelj.com/forums/style_emoticons/new/icon_lol.gif) ,da li je to bas zacrtano 38,i da li moram biti u braku,tj vencana?Ja sam na pocetku lecenja imam 37 god mislim da mi nije potrebno cekati.

Ja sam se pre lecila bezuspesno,sada sam krenula u jednu privatnu kliniku dr mi je dala terapiju ali nisam zadovoljna,ovaj mesec cemo ovako ipak ja imam dosta godina da bi sada crkala i isprobavala razne terapije,mislim da za to nemam vremena. (IMG:http://www.roditelj.com/forums/style_emoticons/new/sign05.gif)

+Quote Post
pepito
post Aug 19 2008, 06:01 AM
Post #3

Ne moraš biti u braku, a granica jeste zacrtana...38 godina...
Ako misliš da se prijaviš, najbolje da to uradiš odmah, jer treba odraditi neke analize, koje oduzimaju nešto vremena, pa dok se uđe u proceduru...
Ja sam se po drugi put prijavila u frontu, pošto su nas skinuli prvi put sa spiska...ali se nadam da će uskoro početi privatne ordinacije da rade, nama to mnogo više odgovara, jer oni imaju mogućnost zamrzavanja spermatozoida...

+Quote Post
nijenina
post Aug 19 2008, 06:06 AM
Post #4

Br. poruka: 13,073
Registrovan/a: 25-December 05
Mesto: novi beograd
Korisnik br: 100,482

a ova cena je li ukljucuje i lekove?
ma i ako ukljucuje, bas je pljacka.

+Quote Post
maripoza
post Aug 19 2008, 06:11 AM
Post #5

Br. poruka: 14,940
Registrovan/a: 10-May 06
Korisnik br: 102,316

(strahina @ Aug 19 2008, 09:34 AM) *
Pepito bas sam htela da postavim pitanje dokle je granica starosti za VTO ali dobih odgovor (IMG:http://www.roditelj.com/forums/style_emoticons/new/icon_lol.gif) ,da li je to bas zacrtano 38,i da li moram biti u braku,tj vencana?Ja sam na pocetku lecenja imam 37 god mislim da mi nije potrebno cekati.

Jeste bas zacrtano 38. Ne smes da napunis 38 god. pre nego sto se obavi sam postupak.
Ali ne moras da budes u zvanicnom braku. Moja drugarica je radila besplatnu, a nije u braku. Bitno je da nalazi zene i muskarca pokazuju da ili postoji odredjen problem zbog kog moraju na VTO ili postoji duzi period bezuspesnog pokusavanja iako ne postoji neki posebno velik problem. Klinike od tebe ne traze vencani list i ne tice ih se da li si u bracnoj ili vanbracnoj zajednici.

(pepito @ Aug 19 2008, 10:01 AM) *
Ako misliš da se prijaviš, najbolje da to uradiš odmah, jer treba odraditi neke analize, koje oduzimaju nešto vremena, pa dok se uđe u proceduru...

Slazem se. U program se ne ulazi odmah i zato se treba prijaviti sto je ranije moguce.

+Quote Post
strahina
post Aug 19 2008, 06:38 AM
Post #6

Br. poruka: 157
Registrovan/a: 29-July 08
Korisnik br: 112,178

Hvala vam puno,cim mm dodje sa terena moracemo da se angazujemo oko toga,Hvala vam puno (IMG:http://www.roditelj.com/forums/style_emoticons/new/sign05.gif)

+Quote Post
maripoza
post Aug 19 2008, 06:49 AM
Post #7

Br. poruka: 14,940
Registrovan/a: 10-May 06
Korisnik br: 102,316

Strahina, nema na cemu i srecno!

+Quote Post
nesalela
post Feb 22 2009, 03:00 PM
Post #8

Grupa: Members
Br. poruka: 8
Registrovan/a: 14-February 09
Korisnik br: 114,687

Da li iko ima informaciju dokle se došlo sa besplatnom VTO sada kada su i privatnici u igri. Početkom januara sam dobila rešenje u N. Frontu da smo spremni za VTO i sada čekamo obaveštenje, valjda od RZZO, kojim nas upućuju (sa overenim uputom u socijalnom) u kliniki gde smo odlučili tj. Kliniku Ivanović. U ponedeljak ću da zovem RZZO da proverim dokle se stiglo, ali sumnjam da ću dobiti neku tačniju informaciju..... (IMG:style_emoticons/new/sad09.gif)

+Quote Post
cicko
post Feb 23 2009, 09:56 AM
Post #9

Br. poruka: 451
Registrovan/a: 7-August 08
Korisnik br: 112,237

nesalela,nemam pojma ali i mene to zanima,valjde ce se javiti neko ko zna! bila sam na sajtu rzzo i tamo nazalost nisat o tome ne pise,samo da su dobele odobrenje i koje klinike

vi ste se prijavili kod Ivanovica za besplatnu vto ili privatno idete? ako njih odaberemo, pozovem ih telefonom da zakazem konsultaciju ili se samo prijavim ili moram prvo u drzavnoj pa oni rasporedjuju, kakva je procedura
hvala unapred na odgovoru

+Quote Post
pepito
post Feb 23 2009, 10:08 AM
Post #10

Ja sam upravo odradila sve analize, sad treba da odem po uput za komisiju, koju ću odraditi u NF...posle toga, ukoliko mi odobre, ja ću takođe kod Ivanovića...
Pošto ja za upute idem u ZR, oni tamo ništa neznaju, nisu upućeni ni u šta...Z
Koliko znam , Ivanovići su na odmoru do 15. marta, ako se ne varam...
Nesalela, jeste li dobili potvrdu od komisije i neki obrazac MLK11? Njega treba odneti u socijalno, bar su mi tako objasnili pa se onda iz socijalnog dobije MLK12 sa kojim se ide na vantelesnu...

+Quote Post
cicko
post Feb 24 2009, 12:17 PM
Post #11

Pepito, ade mi malo pojasni molim te, ja biram kliniku gde cu raditi bespaltnu vto. e sas je to mora da bude prvo drzavna pa te oni rasporedjiju po privatnim ( ako ti je to zelja) ili se prijavis kod privatnih npr Ivanovica diretno za besplatnu vto? koga bih mi preporucila u NF? mm je za front,a ja nisam pametnta mozda ivanovici privatno bespatno ili drzavno. mozes i na pp ako nesme ovako

+Quote Post
nesalela
post Feb 24 2009, 03:08 PM
Post #12

Drago mi je da se neko javio na ovu temu. Ja i mm smo uradili sve analize pa sa njima otišli u Socijalno u Nemanjinoj, zatim smo od njih dobili potvrdu da možemo da idemo u NF (jer smo se tamo prijavili za besplatnu VTO) i tu se opredeljujete za jednu kliniku kod koje želite da radite. Kod njih smo sa svim analizama i potvrdom iz socijalnog morali još da odradimo na licu mesta ultrazvuk (ja) i spermogram (mm). Na licu mesta vam daju rešenje, i ponovo vas pitaju da li ste za tu kliniku ili ste promenili mišljenje (mi smo za Ivanoviće) i sada čekamo poziv iz RZZO kada možemo da idemo kod Ivanovića, tj. da li oni mogu da nas prime,a ako ne mogu zbog prebukiranosti, onda nas prebacuju gde ima mesta (što se meni ne svidja), ali valjda kad je o trošku države onda ćuti i teraj dalje. Ivanovići su na odmoru do 1. marta! Samo da napomenem da smo rešenje u Frontu dobili 13. januara. Pozdrav svim devojkama, ako ima neko pitanje u vezi ovoga samo kažite!!! (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif) (IMG:style_emoticons/new/sign05.gif)

+Quote Post
cicko
post Feb 24 2009, 07:09 PM
Post #13

evo ja, postavila sam pitanje gore, pa ako znas molim te odgovori mi .mene interesuje sam pocetak,jer smo mi nazalost na pocetku. koliko se ceka na resenje ako se sad prijavimo?
vi ste se prijavili za besplatnu U NF,pa promenili u Ivanovice ili idete privatno kod njih ili mozes da das dve opcije? izvini na ovolikim pitanjinma. ako imas vremena i strpljena napisi mi od prvog koraka,recimo hocemo u NF (besplatna ili Ivanovic bespaltna)
hvala unapred (IMG:style_emoticons/new/love38.gif)

jel istina da pri prijavi za bespaltnu vto ne vaze rezulati koje je mm radio privatno? tj mm ide privatno i nemamo ni jedan drzavni papir (dokument) jel treba od drzavnog urologa dijagnoza?

+Quote Post
pepito
post Feb 24 2009, 07:13 PM
Post #14

Cicko, vaze sve analize koje su radjene privatno. I mm uglavnom ide u privatne lab, jer ne stize u drzavne...
U NF je komisija, ili u Visegradskoj ili Betaniji, mozes izbrati neku od tih klinika, ili neku privatnu.

Nesalela, koliko uputa treba za komisiju u frontu? Samo jedan, ili posebno i za uz i za spermogram, i za komisiju?

+Quote Post
cicko
post Feb 25 2009, 01:18 PM
Post #15

pepito, hvala.sad mi pade kamen sa srca (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif)

a sta znaci,tamo je komisija? ja predam bilo gde, pa mi oni tada daju da biram gde zelim, pa oni zasedaju zajedno .... i odlucuju....

+Quote Post
nesalela
post Feb 25 2009, 04:09 PM
Post #16

Joj, možda sam i ja to malo zbrzala i skratila, izvinjavam se. (IMG:style_emoticons/new/happy18.gif) (IMG:style_emoticons/new/happy18.gif) (IMG:style_emoticons/new/happy18.gif) Mi smo se prvo prijavili u NF (može Višegradska, Betanija) znači bitno da je državna klinika. Onda smo dobili pismeno obaveštenje od RZZO da uradimo sve analize (postoji spisak na tom obaveštenju) pa sa gotovim analizama uzimamo uput (u svom DZ) za komisiju u NF , ali ga overavamo u Nemanjinoj u socijalnom. Kada oni overe uput sa njim idete u kliniku na veliku komisiju koja je u NF svakog utorka, oni kažu oko 10h ali slobodno može i ranije jer bude velika gužva. Treba posebno uput za spermogram, posebno za UZ i odmah na licu mesta se radi i rezultati su gotovi za nekih 30 minuta. Prozivaju vas, pogledaju analize i kažu jeste li ili niste za VTO i onda vam sestra otkuca rešenje o ulasku u program besplatne VTO. E onda se čeka poziv od RZZO za dalji nastavak, a ja sam dotle stigla.
Naravno da važe analize od privatnika, jedino toxoplasma,rubeolla, hepatitis b i te neke analize moraju da se rade u Gradskom zavodu za javno zdravlje, a ostalo kod privatnika. (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif) (IMG:style_emoticons/new/sign05.gif)

Zaboravila sam da kažem, prvo vas u socijalnom pitaju za koju kliniku se odlučujete i to otkucaju u potvrdi koju nosite u državnu kliniku, a zatim vas i u državnoj klinici pitaju za koga ste se odlučili!!!!! Da mi smo se odlučili za Ivanoviće ali o trošku države,ne privatno. (IMG:style_emoticons/new/love72.gif)

+Quote Post
cicko
post Feb 25 2009, 09:25 PM
Post #17

nesalela, ti si jedno veliko (IMG:style_emoticons/new/049.gif) zaista (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif)

sad mi je jasno kao ide,mene je bunilo to drzavo/privatno a besplatno. mm je za nf, kao tamo je manja guzva,ja bih kod Ivanovica.ustvri nisam ni ja pametna. preporucujes nekog u nf? koliko prodje vremena od prijave u npr. NF do poziva RZZO ?
mi se trenutno mucimo sa bakterijama, pa da idemo na IUI ako bude sve ok.
valjda ce mi biti lakse kad se prijavimo,bar psihicki.

a koliko cekas na tu komisiju u NF, kada te pozovu iz Rzzo ? predpostavljam da se i to zakazuje ili ide po automatizmu...mada tesko kod nas.

pepito,nesalela (IMG:style_emoticons/new/love38.gif)

+Quote Post
nesalela
post Feb 26 2009, 04:52 PM
Post #18

Ja se lečim u NF, u stvari tu sam radila 4 insiminacije, iz prilioženog se vidi da nisu bile uspešne. Tu sam radila i HSG koji je bio dobar, ali onako uopšteno nisam baš zadovoljna NF, OGROMNA je gužva, kada radiš insiminaciju ujutru ti i muž dodjete, on da uzorak i zatim čekaš sat vremena da se on sredi, odeš da ga uzmeš i čekaš u čekaonici u prizemlju gde je prijemno za sterilitet, da dodje doktor kada bude slobodan (iako je to "faktički" zakazano). Pritom uzorak muža moraš da držiš na toplom, tj. ispod miške, na stomaku (ispod potkošulje), znači da održavaš toplotu. Ja sam za prvu insiminaciju čekala sa uzorkom nekih tri sata, bila sam BESNA možeš samo da zamisliš koliko.....kako onda da uspe, nema šanse.... Inače predlažu da se kupi menezo podloga koja poboljšava spermogram, a nju možeš da nadješ u apoteci Igor na vrhu Resavske, kod Crkve Sv. Marka, ali ako pristanu da ti daju jer to nije registrovano.
Mi smo se u NF prijavili za VTO u maju 2008.godine, u decembru smo dobili poziv da radimo analize i sve ostalo, ali sada mislim da je sve to ubrzano, jer moja prijateljica se prijavila 2006. a došla na red 2008. godine, jer su samo tri klinike radile, a sada je spisak klinika povećan i samim tim ide brže. Verovatno da je u NF manja gužva ali sam više bila za Ivanoviće ili ako oni ne mogu da nas prime onda bih išla u Jevremovu. Ipak je to veliki postupak da bi se išlo bilo gde zato što nema gužve. Verovatno neko ima bolje mišljenje o NF, ali moje je bilo lošije. Mislim da zbog velike gužve se malo površnije radi.....
Mi smo u decembru imali gotove analize, 31.decembra smo dobili potvrdu od socijalnog, taj dan sam otišla u NF i oni nam zakazali za 13.januar u 10h, i tada smo dobili rešenje. Sada samo ostaje da čekamo da li će nas primiti Ivanovići..... Ako nije problem da kažeš sa kojim bakterijama se borite, mi smo se borili sa hlamidijom, ali rešili smo je se nadam se na duži period....Veliki pozdrav, pišite (IMG:style_emoticons/new/love38.gif) (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif)

+Quote Post
cicko
post Mar 1 2009, 05:38 PM
Post #19

nesalela,hvala na detaljnom objasnjenju i savetu.probacu to sa podlogom.samo,sta ce moj dr da kaze ako ja to samoiniciativno donesem?
slazem se sa tobom,glupo je ici negde samo zato sto je manja guzva,meni su vazniji rezultati tj ishod. nekako mi privatnici ulivaju vise poverenja,mada drustvenjaci imaju vece iskustvo. pisasacu ti novosti

prvo san ja imala eserihiju,pa sam mm ima enterocokus.pije lekice,cajeve itd. za nekih 10ak dana treba da ude na kontrolnu spermokulturu.ako ona bude sterilana,a nadam se da hoce.treba da pocnemo pripreme za iui.naravo ako se to uklopi u moj ciklus.malo ne nervira sto moj dr nece da kaze zasta smo mi tj da li vredi iui ili da se odmah prijavimo za vto.po principu,cekja da se prvo resimo bakterija. ja bih se na svoju ruku prijavila za vto pokotovo ako mi sada ne kaze nista konkretno.

po onome sta si napisala,to ide relativno brzo.brze nego ranije.samo da vas sto pre pozovu i da krenete u postupak

mogu da zamislim kako ti je bilo,mi iui palniramo i imd_u da radimo.pozdrav i za vas,pisemo se

ja sam jutros doputavala,pa da se prbacim u ove vode i poprica sa mm o tome sto si mi pojasnila,ako bude jos neko pitanje,opet cu da te gnjavim (IMG:style_emoticons/new/innocent04.gif)

+Quote Post
cicko
post Jun 1 2009, 12:16 PM
Post #20

Nesalela, kako ste prosli? jel ste uspeli da bidete kod Ivanovica o drzavnom trosku? kad dolazite na red? volela bih da ste dobili kliniku po zelji , sta su vam rekli ?
jer to znaci da su i lekovi tj stimulacija ukljuceni u cenu, a uz, brisevi i ostala papirologija?
Za tebe veliki (IMG:style_emoticons/new/love38.gif)
mi smo u medjuvremenu uradili iui i cekamo da nedobijem (IMG:style_emoticons/new/rolleye11.gif) , ja vec pravim plan c za da nam netreba

ako jos neko zna odgovore na moja pitanja, neka mi pomogne ? hvala unapred za svaki odgovor

+Quote Post

2 Stranice V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

Tekstovna verzija Datum i vreme: 21st May 2013 - 03:38 PM

Podrzite Roditelj.com!

Skinned by ViP