maripoza
May 11 2006, 05:27 AM
Veoma me interesuje da li postoji neko ko je i za vreme trudnoće imao menstruaciju. Pitanje postavljam iz prostog razloga öto se kao prvi i najvazniji simptom trudnoće i u knjigama i u lekarskim ordinacijama navodi izostanak menstruacije. Ukoliko do toga ne dodje, lekari neće ni posumnjati da bi moglo biti trudnoće. Na pitanje da li je to ipak moguće odgovaraju da to nije menstruacija i da se od iste veoma razlikuje (po boji, trajanju itd.). Međutim, mnoge ûene iz licnog iskustva tvrde da razlike nema i da su barem prva 2-3 meseca uredno dobijale menstruaciju, te da su trudnoću zbog toga konstatovale dosta kasno, sto bas i nije zgodno, s obzirom na to da postoje mnoge stvari koje su tokom trudnoće, i to upravo tokom prva 3 meseca, opasne: pocev od najuobicajenih lekova pa nadalje.
olja976
May 11 2006, 05:50 AM
Neverovatno, bas sam ja jutros pomislila istu stvar. Ja sam u radovima (to vec dugo), ali prosli mesec su mi radili HSG, pa smo imali ciljane odnose i ja sam onda cekala. U medjuvremenu sam se bas razbolela, bila danima pod temp (37.2-37.5) ali nisam nista pila, ne znajuci da li sam trudna ili ne. U svakom slucaju, posle tri dana kasnjenja, ja dobijem

Posto sam uspela da zakacim i bronhitis i urinarnu infekciju odmah sam uzela antibiotike. Sad mi je konacno bolje, ali mi je ova misao -Sta ako sam trudna iako imam mens? - prosla kroz glavu. Mada mislim da je u mom slucaju verovatnoca da se desila trudnoca ravna nuli.
Ipak, mislim da si postavila zanimljivo pitanje.
maripoza
May 11 2006, 09:47 AM
Da, zanimljivo je jer su me do sada ubedjivali da krvarenje koje neke zene imaju bas u danima ocekivane menstruacije NIKAKO ne lici na pravu menstruaciju. Medjutim, potom mi je nekoliko zenskih osoba reklo da to nije tacno jer se desilo upravo njima samima. A nemoguce je da su sve te zene toliko glupe da nisu umele da prepoznaju da im je tog puta (ili tih vise puta) "menstruacija" drugacija nego inace. Osim toga, vecina njih je uvek imala apsolutno uredne cikluse, a neke od njih su i pre toga radjale decu, tako da bi sigurno umele da lakse prepoznaju odredjene simptome, za razliku od onih kojima je prvi put.
Mene licno ta mogucnost pomalo brine jer u normalnim okolnostima zena ne ide kod ginekologa svakog meseca. Pa cak i ako ima problema sa bracnim sterilitetom, ipak prodje neko vreme od pregleda do pregleda, a ne ide se svaki put kod lekara na pregled (a pogotovo ne na ultrazvuk), vec se ide zbog uzimanja briseva, pa onda kontrolnih briseva itd, gde cesto izostaju kompletni pregledi (moj slucaj). Neke su zene, iz tih razloga, trudnocu konstatovale tek u 4. mesecu (tvrde da nisu cak ni imale nikakve simptome). S druge strane, posto se suprug i ja vec duze vreme mucimo da ostvarimo trudnocu, ne smem sebi da dozvolim ni da odem u drugu krajnost pa da pocnem da umisljam da se desava ono cega nema. Ipak, tokom poslednja dva meseca osecam neko neobicno probadanje u sredini stomaka, sto mi se ranije nikada nije desavalo. Pretpostavljam da je u pitanju stres i opterecenje problemom neostvarivanja trudnoce. No, posto uskoro takodje treba da idem na HSG, mislim da cu iz predostroznosti par dana pre toga uraditi test na trudnocu i otici na ultrazvuk, za svaki slucaj.
Olja, gde si radila HSG i kako je bilo? Inace, kazu da se posle HSG-a ceka bar 6 meseci ne bi li se trudnoca dogodila. Dakle, budi optimista, imas jos vremena!
gupi
May 11 2006, 09:53 AM
Kada sam bila trudna sa Jelenom, imala sam dva mjeseca redovno menstruaciju i da mi nisu smetale kafa i duvan ne bih ni posumnjala na trudnocu. Tek treci mjesec je izostala i tada sam dobila 100% potvrdu da se radi o trudnoci. Neke moje kolegice su ito tako imale po dva tri mjeseca redovnu menstruaciju a jedna od njih nije imala niti jedan (pored tog) simptom koji bi ukazivao na trudnocu.
U razgovoru sa doktoricom ona mi je rekla da su takve pojave normalne i ne treba da zabrinjavaju.
ana36+
May 11 2006, 10:12 AM
U trudnoci nemoze biti prava menstruacija sto je i logicno jer posle ovulacije se endometrij odeblja i ako nije doslo do oplodnje se odlusci tj. dobijemo menstruaciju.Ako bi imali pravu menstruaciju to znaci da bi sa endometrijom i oplodjeno jaje izaslo ,tj. neznam ako imamo menstruaciju u trudnoci gde se ugnezdi embrio ako se endometrij izluci iz maternice.
Krvarenje u vreme ocekivane menstruacije nije normalno i je opasno jer nastane znog malog broja trudnockog hormona i ako on u par dana ne naraste i zaustavi luscenje endometrija nastane pobacaj.
Meni se pocetkom trudnoce pojavilo krvarenje u vreme ocekivanje menstruacije i sam od doktora dobila tablete da mi se poveca broj trudnockog hormona i zaustavi izlucivanje endometrija.
maripoza
May 11 2006, 02:12 PM
Upravo se zbog toga i ja pitam STA JE TO ako nije prava menstruacija jer sve te zene koje tvrde da su je imale nisu pile nikakve lekove i nisu imale pobacaj.
gupi
May 11 2006, 02:14 PM
Ja niti sam pila neke ljekove, a rodila se Jelena pa o pobacaju nema govora. Kazem, meni je doktorka rekla da je to normalno. Nisam strucnjak, ali nisam ni imala problema zbog toga.
Blonde
May 11 2006, 03:05 PM
Ova prica je preneta sa Rodinog portala i ima veze sa temom!
Uvijek su najteži ti zadnji dani, kada osluškujem signale koje mi šalje moje tijelo i koristim svaku priliku za zavirivanje u gaćice. Bijelo znači olakšanje. Ali prije ili kasnije pretvori se u smeđe ili crveno. Sjedim na tepihu, grlim samu sebe i plačem. Želim ne osjećati. Tampon i tableta protiv bolova pomažu u tome.
Šesti IVF završava isto kao i prethodnih pet. Ovaj puta odlučujem ne ponavljati onaj besmisleni ritual testiranja na trudnoću nakon što krvarenje već započne. Gubljenje tvrdoglave, besmislene nade bi me još više rastužilo. Ovaj puta vjerujem vlastitom tijelu.
Krvarenje traje tri dana, kao i obično. Četvrti dan sam već isplakala, preboljela, zaboravila... Puno je lakše sada, nego u svim prethodinm postupcima. Mora da s vremenom razočarenje ipak manje boli.
Nadoknađujem poslove koje nisam htjela raditi dok sam se nadala da sam trudna. Kosim travu, nosim posude s cvijećem, pomičem namještaj – gotovo s nekim prkosom. Sada barem to mogu. Utrogestan i Bromergon bacila sam u ladicu. Ugodno je konačno ne uzimati baš nikakve lijekove. Neka vrsta slobode. Sunce je, proljeće je došlo sa svom svojom snagom. Lakše je ne osjetiti tugu u proljeće.
Odlazim na šetnju s mužem. Ne želim predaleko hodati.
´Kako to da se tako brzo umoriš?ª pita me muž.
´Valjda je to zbog svih silnih lijekova koje sam donedavno uzimala. Ili zbog previše odmaranja poslje transfera.ª Odlučujem se što prije opet upisati na fitness.
Gledam se u ogledalu. Dobila sam nekoliko kilograma tijekom postupka. Ipak, trbuh mi je malo manji otkada ne uzimam progesteron. No neću stati u lanjski kupaći ako pod hitno ne krenem na djetu. I grudi me bole malo. Zaključujem da je to zato jer sam istegnula mišiće koji se nalaze ispod njih. Previše grabljanja trave za jedan dan.
Prolazi nekoliko dana. Stanem u uske traperice ali grudi me još uvijek bole. U mene se polako uvlači sumnja da sam ipak trudna. Ja volim razmišljati o nemogućim stvarima. Smišljati scenarije o događajima koji su nevjerojatni. Zamišljam što bi bilo da otkrijem da jesam trudna. E to bi baš bilo čudo. Pravo pravcato čudo.
No to razmišljanje o čudima me počinje umarati. Želim prestati razmišljati o nemogućoj trudnoći i odlučujem ipak kupiti test. Kasno je, samo jedna ljekarna u gradu radi. Šećem pustim ulicama do nje i kroz prozorčić zamolim prodavačicu da mi da test za trudnoću. Iza mene čeka muškarac s malim dječakom. Traži neku mast dok ja izlazim iz ljekarne. Osjećam se malo glupo – zašto ja ovo radim. Prošao je čitav tjedan otkada sam imala menstruaciju.
Kod kuće napravim s testom sve što piše u uputama. Sjednem za kompjuter a plastični štapić stavim na salvetu kraj sebe. Piše da treba čekati 5 minuta. Samo da već jednom vidim tu jednu crticu pa da mogu mirno spavati.
Radim nešto i usput virim u crtice. Polako postaju ljubičaste, obadvije istovremeno. Moje tijelo reagira samo od sebe: srce mi lupa tako da mislim da će iskočiti iz grudi. Ruke se tresu, teško mi je disati.
No mozak ostaje smiren i sabran. Gledam što piše na testu - 99% točnosti. Gledam rok trajanja – još godina dana. Piše da se može upotrijebiti već prvog dana izostale menstruacije. Ne piše ništa za tjedan dana NAKON menstruacije.
Odlučujem ne vjerovati testu. Meni treba više od papirnate trakice i malo plastike da me uvijeri u čuda. Ipak, za svaki slučaj, izvučem Utrogestan iz ladice i upotrijebim dvije kuglice.
Sljedećeg jutra odlazim izvaditi krv. Kasnit ću na posao, ali nema veze. Ionako sam bila puno na bolovanju ovih dana. Odlazim u privatnu kliniku, nemam strpljenja ići po uputnicu niti čekati u blolnici. Sjedim u ordinaciji, sestra mi uzima podatke, stavlja iksić u rubriku B HCG na formularu i priprema iglu i bočicu.
´Rezultati će vam biti za 3 dana,ª kaže. Ja je pogledam kao da mi je rekla neku strašnu vijest. ´Zar vam je hitno?ª
´Da,ª kažem. I kažem da sam već više puta kod njih vadila krv i da je uvijek nalaz bio isti dan.
Objašnjava da su promjenili laboratorij i da zato treba više čekati. Ja ustajem sa stolice. Ne pokušavam objasniti da, kada čekaš 7 godina, ne dolazi u obzir čekati još i ta tri dana.
Sestra je ljubazna i objašnjava mi gdje se nalazi novi privatni laboratorij gdje mogu brzo dobiti nalaze. Odlazim tamo, izvade mi krv i kažu mi da mogu nazvati za 3 sata.
Odlazim na posao i pokušavam ne misliti. Za tri sata zovem laboratorij. Sestra mi kaže brojku 1630. Ne znači mi to puno, pitam koje su referentne vrijednosti. ´Manje od 5ª, kaže. Pitam što to znači. Ona mene pita jesam li sumnjala na trudnoću. I kaže mi da ta brojka znači trudnoću, ali tihim, gotovo suosjećajnim glasom. Kao da me žali. To me nasmije. Kad bi ona znala...
Sama sam u malom uredu, sjednem i zatvorim oči. Razmišljam kako bih sada trebala plakati, vrištati, skakati od sreće. Da bi mi se barem ruke trebale tresti.
Ništa se ne događa. Ne vjerujem nalazu kojega nisam vidjela. Nazovem muža i zamolim ga da ode po nalaz jer ja nisam sigurna da sam dobro razumjela što su mi rekli.
Zove me malo kasnije, kaže da sam ih dobro razumjela. I da je pitao znači li to da sam trudna. Rekli su mu da znači i pitali ga je li zadovoljan. Smije se i kaže da im je odgovorio da je zadovoljan.
Ne znam što da radim. Da odem kući i zavučem se u krevet. Ili da nastavim živjeti kao i dan ranije, kao da nisam trudna ili kao da sam ´običnaª trudnica koja još niti ne zna ništa. Zovem bolnicu, ne mogu dobiti mog doktora. Kažu mi da je tamo ali da ću ga teško dobiti telefonom.
Petak je. Shvaćam da ne mogu čekati do ponedjeljka. Nazovem muža ponovno i zamolim ga da se nađemo u bolnici.
Sretnemo doktora na hodnku. U žurbi je, pozdravi nas na brzinu i pita kako smo. Pokažemo mu papir na kome piše ona prekrasna brojka 1630. Nasmije se, zagrli me i kaže neka ga pričekamo.
Pola sata kasnije ležim o ordinaciji i gledam u točkicu na zaslonu ultrazvuka. Doktor kaže da je prerano da bi se vidio plod, ali da sam definitivno trudna. Moje tijelo se trese od uzbuđnjenja. Ali um postavlja logična pitanja.
Doktor ima odgovore na većinu. I čestitike, i radostan sjaj u očima. Kaže neka dođem na ultrazvuk za dva tjedna i da će se tada vidjeti više. Pričam što sam sve radila prošli tjedan – dizala teško, vježbala, imala odnose, prestala uzimati terapiju. On se smješka i kaže da je to dokaz da ne možemo puno utjecati. ´Kada hoće, hoće.ª Ali neka se ipak od sada pripazim.
Kasnije, muž i ja šećemo gradom, držimo se za ruke i uživamo u proljetnom danu. Ne grlimo se i ne skačemo od sreće. Radost dolazi polako, izmješana sa strepnjom hoće li sve biti u redu. Samo jedan mali dio nas, negdje iznutra, usuđuje se vrištati i plakati od radosti. I raste, zajedno s malim bićem u meni.
-----------------------------------------------------------------------
P.S. Jednom davno sam obećala da ću napisati sretnu priču....
pepito
May 11 2006, 03:47 PM
Blonde, izgleda da ti i ja pratimo istu pricu, posto sam je ja vec kopirala na ovom forumu, ali nema veze, lepa prica sa srecnim krajem zasluzuje da se cita vise puta.
Kako stoje stvari kod tebe, sta sad posle histeroskopije?
Acid
May 12 2006, 02:07 AM
moja sestra od tetke je imala normalnu menstruaciju obimnu koja je trajala 5 dana dva meseca za redom.
Otisla je kod ginekologa na kontrolu kad nije dobila trecu i slog je strefio jer joj doktor rekao ja je skoro tri meseca trudna.
Sad cujem da je prijateiljici kasnilo i otisla kod doktroa misleci da je tek ostala trudna, medjutim po ultrazvuku i svemu ona je dva meseca trudna a prosli mesec je imala normalnu mecu
senka
May 12 2006, 02:35 AM
Ja sam imala jedan mesec. E sad, da li je prava ili nije, meni je bila potpuno ista. Prva dva dana tampon nije bio od pomoci, posteljina je morala da se menja...toliko sto se inteziteta tice da neko ne pomisli da nisam primetila da je u smanjenom obliku i sl.
Nazalost, nisam ni posumnjala da sam trudna, pa sam bila na zracenju...i ostatak price je vecini poznat
Kala
May 24 2006, 05:40 PM
Moja koleginica sa posla je prvih pet meseci trunoce imala redovna krvarenja, rodila je zdravog i pravog decka!!
Blondy, nadam se istom zavrsetku pricice ...kao i mnoge...ljubim te
Dove
May 30 2006, 07:23 PM
znam za zenu koja je pokusavala da zatrudni 10 god... kada su digli ruke od svega ona je ostala trudna, a prvih meseci nije ni znala jer je imala menstruaciju... kasnije kada je premotala 'film' , ta menstruacija nije bila prava, kaze da je bila bledja nego sto je normalno...kaze nesto rozikasto...a posto se nije ni nadala da je trudna ona je to tada prihvatala kao normalnu menstruaciju
Blonde
Jun 8 2006, 07:10 PM
Uh, ja tek sad videla ove postove. Posle histeroskopije je ok. Tek danas sam podigla rezultate hormona i histopatoloski nalaz. Svi rezultati su ok sem progesterona koji je povecan pa cu otici to ponovo da proverim. normala je valjda od 1.0 - 10.0 a meni je 40.8 trudnoca je iskljucena jer sam posle tih kontrola radila histeroskopiju. Videcu sta ce doktorka da kaze. FSH. LH, prolaktin sve je ok tako da mi je pao kamen sa srca, sve sam bila u panici zbog dobijenih 18 jajnih celija ja pomislila da mi se smanjila zbog toga rezerva pa sam se pribojavala da ne nestane materijala za sledecu VTO.
Ja se nesto opustila u zadnje vreme za sledeci pokusaj videcu na jesen do tada uzivam-stvarno se ne mogu vise nervirati a kad sam opustena mozda se i desi "NEKO CUDO"
Svima

od dobro raspolozene Plavke
Tija
Sep 30 2008, 11:54 AM
Uh, ja tek sad videla ovu temu. Ovo pocinje da me brine.

Da li to znaci da je ta menstruacija za vreme trudnoce potpuno ista kao klasicna menstruacija?
ana36+
Sep 30 2008, 12:15 PM
(TijanaP @ Sep 30 2008, 03:54 PM)

Uh, ja tek sad videla ovu temu. Ovo pocinje da me brine.

Da li to znaci da je ta menstruacija za vreme trudnoce potpuno ista kao klasicna menstruacija?

Ako se krvarenje pojavi u vrijeme kad ocekujemo menstruaciju(a test je pokazao trudnocu ili sumljamo da smo trudni ) to znaci da smo imali ovulaciju malo kasnije i da nemamo dovoljan broj trudnicki hormona koji jave mozgu da je trudnoca i da bi on na vreme zaustavio dolazecu menstruaciju.Posto hormon trudnoce jako brzo raste,to krvarenje stane nakon dan,dva.Ako test pokaze trudnocu a krvarenje postane jako i lici na pravu menstruaciju to znaci da je doslo do spontanog i da od nastavka trudnoce nema nista.
Edit: Krvarenje u trudnoci nije uvjek samo menstruacija,moze pukniti koja zila,moguce je da je kakva cista...ima milion stvari zasto na pocetku trudnoce krvarimo.Ja nisma imala menstruaciju pa sam sa Miom krvarila od prvog dana,svaki dan dok nisam rodila.Uzrok krvarenja koji mi je licio na menstuaciju nikad nije otkriven.Kao i uvjek,doktori kazu,desi se
Tija
Sep 30 2008, 12:51 PM
liknik
Sep 30 2008, 12:57 PM
Ja sam imala.U prvoj trudnoci bas krvarenje od 4-5 dana 3 mjeseca, tacno u dan kad sam dobijala menstruaciju, u drugoj trudnoci prvi mjesec nesto slabije.Ja sam od prvog dana imala druge simptome , mucninu, malaksalost, pa su kod mene to bili znaci.Ta krvarenja su me uplasila, ali uz redovno pracenje dr je skontao da je to zapravo mestruacija. Ja sam bila prestravljena i ubijedjena da nesto nije u redu, tek kad je sve to prestalo, shvatila sam da sam ' bas trudna'.Imala sam savrsenu trudnocu, extra lak porodjaj i sve u redu.
ivana_k
Sep 30 2008, 01:39 PM
(liknik @ Sep 30 2008, 04:57 PM)

Ja sam imala.U prvoj trudnoci bas krvarenje od 4-5 dana 3 mjeseca, tacno u dan kad sam dobijala menstruaciju, u drugoj trudnoci prvi mjesec nesto slabije.Ja sam od prvog dana imala druge simptome , mucninu, malaksalost, pa su kod mene to bili znaci.Ta krvarenja su me uplasila, ali uz redovno pracenje dr je skontao da je to zapravo mestruacija. Ja sam bila prestravljena i ubijedjena da nesto nije u redu, tek kad je sve to prestalo, shvatila sam da sam ' bas trudna'.Imala sam savrsenu trudnocu, extra lak porodjaj i sve u redu.

Isto ovako moja rodjaka:) potpuno isto:))
majja
Sep 30 2008, 04:13 PM
(maripoza @ May 11 2006, 09:27 AM)

Veoma me interesuje da li postoji neko ko je i za vreme trudnoće imao menstruaciju. Pitanje postavljam iz prostog razloga öto se kao prvi i najvazniji simptom trudnoće i u knjigama i u lekarskim ordinacijama navodi izostanak menstruacije. Ukoliko do toga ne dodje, lekari neće ni posumnjati da bi moglo biti trudnoće. Na pitanje da li je to ipak moguće odgovaraju da to nije menstruacija i da se od iste veoma razlikuje (po boji, trajanju itd.). Međutim, mnoge ûene iz licnog iskustva tvrde da razlike nema i da su barem prva 2-3 meseca uredno dobijale menstruaciju, te da su trudnoću zbog toga konstatovale dosta kasno, sto bas i nije zgodno, s obzirom na to da postoje mnoge stvari koje su tokom trudnoće, i to upravo tokom prva 3 meseca, opasne: pocev od najuobicajenih lekova pa nadalje.
Imam drugaricu kojoj je menstruacija prvi put izostala u petom mesecu trudnoće i tada je i skapirala da je trudna tj da je u petom mesecu.
sanjce
Sep 30 2008, 04:50 PM
Ja sam u obe trudnoce imala ciklus po jedan mesec. Bilo je oskudnije krvarenje, manje bolno i krace je trajalo oba puta. Simptomi su mi bili bolne grudi, naravno, mucnina, povracanje. Meni je ovulacija oko 20- og dana, a test na trudnocu sam u drugoj radila 44. dan od prave poslednje menstruacije i bio je negativan- tako da, sto kaze Ana verovatno je kod mene problem sto mi hormoni kasno kapiraju trudnocu zbog kasne ovulacije
maripoza
Sep 30 2008, 06:26 PM
(majja @ Sep 30 2008, 08:13 PM)

Imam drugaricu kojoj je menstruacija prvi put izostala u petom mesecu trudnoće i tada je i skapirala da je trudna tj da je u petom mesecu.
Ti meni odgovaras na pitanje koje sam postavila pre 2 ipo godine?

Kakav god da je odgovor na ovo pitanje (a vidim da ima zena kojima se to desilo), ja vec duze vreme, posto pokusavam da zatrudnim, za sve sto mi lekar prepise pitam da li sme da se koristi u ranoj trudnoci, tako da vise nemam bojazni (mislim, u medjuvremenu (2,5 godine - malo li je?

) sam se silom prilika toliko edukovala da mogu slobodno i sama sebi da prepisujem lekove

).
Tija
Sep 30 2008, 07:00 PM
(maripoza @ Sep 30 2008, 10:26 PM)

Ti meni odgovaras na pitanje koje sam postavila pre 2 ipo godine?
Kakav god da je odgovor na ovo pitanje (a vidim da ima zena kojima se to desilo), ja vec duze vreme, posto pokusavam da zatrudnim, za sve sto mi lekar prepise pitam da li sme da se koristi u ranoj trudnoci, tako da vise nemam bojazni (mislim, u medjuvremenu (2,5 godine - malo li je?

) sam se silom prilika toliko edukovala da mogu slobodno i sama sebi da prepisujem lekove

).
Dobro pitanje si postavila. I posto sada vidim kakav je odgovor, pocecu da primenjujem isto sto i ti.
mamamaja2003
Sep 30 2008, 07:06 PM
Moja ujna je imala cikluse do 6. meseca, redovne, u sve 4 trudnoće. Možda je taj broj posledica zavaravanja
majja
Sep 30 2008, 07:50 PM
todorada
Sep 30 2008, 08:45 PM
ja sumnjala na trudnocu i nekim cudom ova nezvala koja je dosla ovaj mesec prosla je bez i jednoj uobicajenog simptoma...nit boleo stomak nit otecena nista...oskudna drugacije boje...cudna jednom recju
Ovo je verzija za stampu naseg glavnog sadrzaja. Da vidite punu verziju sa vise informacija, formata i slika
klikni ovde.